· 

Communicatie

Vandaag is een goede dag!

Nog nagenieten van de training  gisteren in Amsterdam. Een Extra Mile!

Mijn intentie was dat ik wilde leren hoe (anders) te communiceren. Het is vaak zo dat ik niet duidelijk kan maken wat ik precies bedoel, dat ik merk dat de ander z'n aandacht verslapt als ik aan het vertellen ben.

Dat de diepte van mijn boodschap niet overkomt.

Ik voel me vaak gekwetst door het feit dat de ander niet "luistert", ik wil graag aardig gevonden worden en het is belangrijk voor me dat de ander mij aandacht geeft en contact maakt. Ik denk dat het niet belangrijk genoeg is wat ik te zeggen heb.


IK HEB HET GELEERD!

Mijn eigen stijl van communiceren en ook die van de ander.

Doordat deze training ook intellectueel leren toepast samen met ervaringsleren wordt er veel duidelijk. 

Vooral dat het dus niet aan mij ligt.

Maar aan de verschillende manieren van communiceren.

In de training wordt er van 4 communicatie stijlen uitgegaan, waarvan je bijna nooit alleen 1 stijl hebt maar meestal is wel 1 stijl dominant.

Het maakt het zoveel makkelijker om te weten dat een ander behoefte heeft aan bv. kortere zinnen, meer toe de point en minder vertellen over gevoelens.

Het is natuurlijk niet zo en ook niet de bedoeling om de ander te veranderen maar te begrijpen, je stijl van communiceren aan te passen en dan de mogelijkheid hebben om te levelen/op één golflengte te praten. Heerlijk!

We hebben geleerd om snel te herkennen wat de stijl van de ander is, zo kan ik snel anticiperen op de ander.

Oefenen, oefenen....en nog meer oefenen.

Doordat ik me gauw afgewezen voel, supergevoelig ben en nog gevoeliger ben geworden door de Lyme, helpt het niet om alleen maar met mensen om te gaan die me "begrijpen" ofwel op dezelfde manier denken en communiceren. Ik leef in een maatschappij waarin ik te maken met allerlei mensen.

Ik heb besloten om te leven, dat betekend deelnemen aan de maatschappij, dat betekend contact met anderen en dat is niets anders dan communiceren.

 

Door trainingen te doen help ik mezelf om beter te functioneren, het leven plezieriger te maken.

Vandaag was een hele goede dag.